Sport som løb kan give skader på fødderne.
fodpleje

Hyperpronation

Hovedårsag til problemer med fødder, knæ, bækken og ryg ved løb og sport

Du har helt sikker mødt udtrykket pronation, overpronation og underpronation hvis du har lavet en løbetest i forbindelse med køb af løbesko.

Pronation er en helt naturlig sammensat bevægelse som sker i dele af fodens led. Bevægelsen bør indgå hver gang vi afvikler et skridt når vi går eller løber. Pronation udgør en del af den nødvendige støddæmpning der skal til, når kroppens væg skal overføres til foden. Pronation får foden til at flade ud, så stødet dæmpes. Samtidig tilpasses foden i forhold til underlaget.

Den modsatte bevægelse hedder ”supination” og har til formål at spænde op i foden og danne en stabil struktur. Supination er vigtig både når hælen rammer underlaget, men primært i afsættet, hvor foden fungerer som en stiv løftearm, der giver dig god fremdrift.Pronation og supination er vigtige bevægelser ved gang og løb og i sig selv ikke årsag til skader eller problemer med foden. Men når foden udsættes for overdrevet eller unormal pronation/supination, opstår der problemer.

I denne artikel koncentrerer vi os om pronationen eller rettere hyperpronation – fordi den hyperpronerede fod er en af hovedårsagerne til problemer i underekstremiteten i forbindelse med løb. 

Hyperpronation kan have forskellig former og man skelner imellem forøget pronation /forlænget tidsrum, hvori pronationen sker, eller forkortet tidsrum indtil maksimum pronationen indtræder.

Hyperpronation er altså et mekanisk problem, som resulterer i kompensatoriske problemer op igennem fødder, ben, bækken og ryg. Derfor giver det rigtig god mening at rette, støtte og/eller korrigere denne uhensigtsmæssige bevægelse, så gang- og løbemekanik optimeres.

Hvis du oplever nogle af følgende problemer, kan det være tegn på hyperpronation

  • Smerter og ømhed langs den inderste fodrand, specielt under og efter løb.
  • Smerter på indersiden af achillessenen
  • Hælspore/svangsenebetændelse
  • Smerter i knæet, specielt under og efter løb
  • Skinnebensbetændelse

Behandling

Behandlingen afhænger naturligvis af årsagen til problemets opståen, men i mange tilfælde vil et fodindlæg udgøre en del af behandlingen. Et individuelt tilpasset fodindlæg vil kunne støtte, aflaste eller rette op på foden så biomekanikken igen fungerer optimalt og yderligere overbelastning undgås.

Har du brug for hjælp til at komme af med dine fodproblemer, er du meget velkommen til at booke tid til en fodanalyse hos Sundfodterapi

Related Posts