klip dine tånegle rigtigt
Fodens problemer, fodpleje

Klip dine tånegle rigtigt

KLIP DINE TÅNEGLE RIGTIGT

Klipper du dine negle forkert kan det nemlig forsage smerte og irritation

Vores fødder er vigtige for vores trivsel og mobilitet og velvære, men vi er ofte ikke særlig gode til at passe på dem Mange oplever problemer med fødderne, og en af de hyppigste årsager til fodproblemer er forkert klipning af tåneglene. Det lyder nemt, men det er det ikke, og hvis du gør det forkert, kan det have smertefulde konsekvenser.

Korrekt negleklipning
En tånegl skal klippes lige over, og det er vigtigt at neglen ikke klippes for tæt på huden.
Mange klipper dog neglen i en bue, så neglen bliver for kort ude i siden af tåen. Dette kan forsage at neglen gror ind i huden hvilket resulterer i smerter og irritation. Det er som oftest storetåen, der er mest udsat, men i princippet kan alle tåneglene blive ramt.

Har du klippet en negl forkert og den er begyndt at vokse ind i huden, kan du opleve symptomer som hævelse, betændelse og infektion. I så fald vil du sandsynligvis også opleve problemer med at have sko på.

Behandling af nedgroet negl

Får man en nedgroet negl, er det vigtigt at man tager det alvorligt og søger hjælp hos en statsautoriseret fodterapeut. Bliver din negl ikke behandlet rigtig, kan en negleresektion i sidste ende blive nødvendigt. (kirurgisk indgreb)

Når du kommer til mig med en nedgroet negl, som kan være betændt på grund af neglestumper i neglefalsen, fjerne jeg skånsomt de neglehjørner der er skyld i irritationen og infektionen. Efterfølgende vurderer jeg, om der er behov for en neglebøjle til at rette neglen op, så den ikke gror videre ind i huden. Under behandlingen vil jeg vil vejlede dig omkring din daglige pleje af fødder og tånegle, så du undgår at problemet kommer igen.

Skal du have en bøjle på din tånegl, fordi den vokser skævt, koster en bøjle hos Sundfodterapi Kr.270 at få lavet og påsat. Bøjlen skal checkes regelmæssigt og justeres, i takt med at din negl vokser ud igen. Du kan se mine behandlingspriser her

Nedgroet tånegl

Symptomer på en indgroet tånegl
Hvad er symptomerne på indgroede tånegle?

Indgroede tånegle kan være smertefulde, og tilstanden forværres normalt i etaper.

Tidlige symptomer inkluderer:
huden ved siden af ​​den indgroede tånegl bliver øm, hævet eller hård. Lægges der pres på området ved tåen, resulterer det i smerte. Der opbygges væske i huden omkring tåen.

Betændelse og infektion
Området ved den nedgroede negl er modtageligt for bakterier, og der opstår ofte en betændelsestilstand i neglekanten. Det resulterer i rød hævet hud omkring neglekanten, opbygning af betændelse (pus) og smerter. Kroppen reagerer ofte ved at producere en overvækst af hud omkring det ramte område. Hvis du oplever problemer med en nedgroet tånegl, er det vigtigt at du hurtigt søger hjælp hos en statsautoriseret fodterapeut. Er tåens tilstand forværret med infektion, skal du kontakte din læge.

Sådan klipper du dine tånegle rigtigt.

Det er vigtigt at du klipper dine tånegle rigtigt, hvis du vil undgå smertefulde indgroede tånegle.Følg disse seks trin når du skal klippe dine tånegle.

KLIP NEGLEN LIGE OVER
Vælg en god negleklipper eller tang

1. Vælg den rigtige negleklipper eller neglesaks til opgaven

Sørg for at bruge en god negleklipper eller neglesaks til tånegle. Undgå at bruge almindelig saks eller andre instrumenter der ikke er specielt designet til at klippe negle. Da dine tånegle er bredere og tykkere, kræver de en større negleklipper end den du bruger til dine fingernegle. Ved at have to separate negleklippere reducerer du også chancen for at overføre bakterier eller svampe mellem dine fødder og hænder. Sørg for at rengøre dine klipper grundigt mellem hver brug.

Matas har gode negleklippere og negle tange, men du kan finde andre egnede mærker på nettet, bl.a denne fra apoteket.

2. Klip tåneglene hver 6 uge

De fleste folks tånegle vokser omkring 2 millimeter om måneden, så det er passende at klippe dem hver sjette til ottende uge. Hvis du er en meget aktiv person der ofte dyrker sport, vil det sandsynligvis være mere komfortabel, hvis du trimmer tåneglene oftere.

3. Klipning af våde eller tørre negle

Skal du klippe dine tånegle før eller efter badet? I de fleste tilfælde er svaret ”før bad” En tør tånegle er mindre tilbøjelige til at bøje eller rive, når du klipper den, og derfor får du får et renere snit. Men har du meget tykke tånegle, kan det være nemmere at klippe dem efter badet.

4. Hvor tæt skal du klippe tåneglen?

Når du klipper dine tånegle, så sørg for at bibeholde en længe på 2-3 mm. Kommer du for tæt på underkødet, kan det forsage smerter, og vokser neglen skævt ud, kan den vokse ned i huden. Du skal heller ikke lade dine tånegle være for lange når du klipper dem, da de kan klemme i skoen.

5. Sådan klipper du tåneglen korrekt

For at undgå smertefulde indgroede tånegle skal du klippe dine tånegle lige over. For mange mennesker er dette nemmest at gøre i to snit - den første med klipperne lidt fra siden af ​​neglen for at skabe en lige kant. Andet klip foretages i fortsættelse af første klip hvor du holder den lige linje over tåneglen.

6. Afslut med at slibe hjørner og kanter

Når du har klippet tåneglen færdig med negleklipperen, skal du afslutte behandlingen med at slibe neglens kanter og hjørner forsigtigt med en god neglefil. Negleklipperen kan nemlig efterlade skarpe og lidt ujævne neglekanter. Kanterne kan hænge fast i sokken eller skoen, og resultere i at neglen rives op.

Matas har denne neglefil- og polerer til en billig pris. Webapoteket har flere forskellige gode neglefile, bl.a. denne glas neglefil

Vælg en god neglefil
Bestil tid
Oplever du problemer med en nedgroet negl, skal du ikke vente med at søge hjælp. Klik her og bestil tid til en behandling hos Sundfodterapi. Hvis du oplever smerte og betændelse, så ring til mig for en akut tid. Tlf. 60 14 09 59. Er der gået infektion i din tå, skal du kontakte din læge.

Related Posts